Posiłki
Przykładowe dania przygotowane przez naszych kucharzy
Biorąc pod uwagę fakt, iż dzieci w wieku przedszkolnym są w okresie intensywnego rozwoju i wzrostu, dbamy o prawidłowe żywienie naszych podopiecznych. Menu przedszkola jest dobrane zgodnie z wymogami dietetycznymi. Zapewniamy odpowiednio zbilansowane posiłki zawierające najwyższe wartości odżywcze i energetyczne. Dbamy o różnorodność dać, ich świeżość i właściwe przygotowanie.
Przykładowy Jadłospis Dla naszych podopiecznych
Posiłek | Potrawa | Wartość energetyczna/kcal | Alergenty |
---|---|---|---|
Śniadanie | Bułeczka z pastą rybną bułka pszenna twaróg ryba w pomidorach maslo herbata czarna z cytryną i miodem kakao | 165 - - - - 107 | 1,4,7 |
II Śniadanie | Taca owoców i warzyw woda z pomarańczą | 80 5 | |
Zupa | Zupa pieczarkowa z kluseczkami wywar mięsno-warzywny, włoszczyzna pieczarki, kluseczki natka pietruszki, śmietana 12% | 220 - - | 1,3,7,9 |
Danie główne | Jajko w sosie koperkowym z młodymi ziemniakami jajko gotowane na twardo koperek śmietana 12% młode ziemniaki surówka z marchewki i jabłka kompot owocowy | 230 - - - - - 50 | |
Podwieczorek | Kanapka z pieczonym pasztetem pieczywo mieszane masło, pasztet pieczony herbata owocowa | 165 - 5 | 1,7 |
1032 | |||
Śniadanie | Kanapka z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem pieczywo żytnie twarożek masło szczypiorek, rzodkiewka herbata malinowa kawa inka | 145 - - - 8 120 - | 1,7 |
II Śniadanie | Taca owoców i warzyw woda z cytryną i miętą | 80 5 | |
Zupa | Rosół z kluseczkami wywar mięsno-warzywny, włoszczyzna makaron, przyprawy natka pietruszki | 200 - - | |
Danie główne | Potrawka z kurczaka, ziemniaki potrawka z kurczaka, ziemniaki marchewka, groszek śmietana 18% ziemniaki z wody kompot wieloowocowy | 298 - - - 50 - | 1,7,9 |
Podwieczorek | Ciasteczka owsiane z bakaliami (wyrób własny) ciastka owsiane sok jabłkowy | 98 44 | 1,7 |
1048 | |||
Śniadanie | Bułka z twarożkiem i warzywami bułka grahamka twarożek wiejski ogórek, rzodkiewka masło herbata owocowa kakao | 145 - - - - 115 | 1,7,3 |
II Śniadanie | Taca owoców i warzyw woda z cytryną i miętą | 80 5 | |
Zupa | Zupa koperkowa na wywarze mięsno - warzywnym z ryżem wywar mięsno - warzywny (mięso drobiowe, marchewka, pietruszka, seler, por) koperek ryż | 210 - - | 9,7 |
Danie główne | Pieczeń rzymska (wyrób własny) w delikatnym sosie chrzanowym mięso mielone drobiowo - cielęce ziemniaki marchewka, pietruszka, chrzan sałatka z buraczków śmietana 12% kompot wieloowocowy | 290 - - - - 40 - | 1,7,9 |
Podwieczorek | Budyń z owocami (wyrób własny) budyń, owoce sok owocowy | 163 45 | 1,3,7 |
1093 | |||
Śniadanie | Kanapka z wędliną drobiową, pomidorem i szczypiorkiem wędlina drobiowa chleb razowy masło szczypiorek pomidor herbata malinowa | 159 - - - - 5 | 1,7 |
II Śniadanie | Taca owoców i warzyw woda z miętą i pomarańczą | 80 5 | |
Zupa | Zupa pomidorowa z drobnym makaronem wywar mięsno - warzywny (porcja drobiowa, włoszczyzna) przecier pomidorowy 20% śmietana 12% makaron drobne kuleczki | 230 - - - | 1,9,7 |
Danie główne | Ryż z musem truskawkowym ryż mleko 2% truskawki jogurt naturalny kompot owocowy | 267 - - - 40 | 1,9,7 |
Podwieczorek | Kanapka na ciepło chleb tostowy ser żółty, szynka herbata czarna z cytryną | 210 - 5 | 1,7 |
1001 | |||
Śniadanie | Bułeczka z pastą z jajek ze szczypiorkiem bułka pszenna pasta jajeczna masło szczypiorek kakao herbata czarna z cytryną | 196 - - - 107 5 | 1,3,7 |
II Śniadanie | Taca owoców i warzyw woda mineralna | 80 5 | 1,4,7 |
Zupa | Zupa jarzynowa z kaszą manną wywar mięsno – warzywny, włoszczyzna kasza manna natka pietruszki, koperek | 187 - - | |
Danie główne | Ryba z pieca z ziemniaczkami i mizerią ryba z pieca ziemniaki ogórek, śmietana 12% kompot owocowy | 238 - - 45 - | |
Podwieczorek | Babeczki z kaszy manny z sosem malinowym ryba z pieca ziemniaki ogórek, śmietana 12% kompot owocowy | 115 - 44 | 1,7 |
1013 |
Zdjęcia Naszej kuchni


