Posiłki

Przykładowe dania przygotowane przez naszych kucharzy

Biorąc pod uwagę fakt, iż dzieci w wieku przedszkolnym są w okresie intensywnego rozwoju i wzrostu, dbamy o prawidłowe żywienie naszych podopiecznych. Menu przedszkola jest dobrane zgodnie z wymogami dietetycznymi. Zapewniamy odpowiednio zbilansowane posiłki zawierające najwyższe wartości odżywcze i energetyczne. Dbamy o różnorodność dać, ich świeżość i właściwe przygotowanie.

Przykładowy Jadłospis Dla naszych podopiecznych

Posiłek

Potrawa

Wartość energetyczna/kcal

Alergenty

Śniadanie

Bułeczka z pastą rybną

bułka pszenna

twaróg

ryba w pomidorach

maslo

herbata czarna z cytryną i miodem

kakao


165

-

-

-

-

107

1,4,7

II Śniadanie

Taca owoców i warzyw

woda z pomarańczą

80

5

Zupa

Zupa pieczarkowa z kluseczkami

wywar mięsno-warzywny, włoszczyzna

pieczarki, kluseczki

natka pietruszki, śmietana 12%


220

-

-

1,3,7,9

Danie główne

Jajko w sosie koperkowym z młodymi ziemniakami

jajko gotowane na twardo

koperek

śmietana 12%

młode ziemniaki

surówka z marchewki i jabłka

kompot owocowy

230

-

-

-

-

-

50

Podwieczorek

Kanapka z pieczonym pasztetem

pieczywo mieszane

masło, pasztet pieczony

herbata owocowa


165

-

5

1,7


1032

Śniadanie

Kanapka z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem

pieczywo żytnie

twarożek

masło

szczypiorek, rzodkiewka

herbata malinowa

kawa inka

145

-

-

-

8

120

-

1,7

II Śniadanie

Taca owoców i warzyw

woda z cytryną i miętą


80

5

Zupa

Rosół z kluseczkami

wywar mięsno-warzywny, włoszczyzna

makaron, przyprawy

natka pietruszki

200

-

-

Danie główne

Potrawka z kurczaka, ziemniaki

potrawka z kurczaka, ziemniaki

marchewka, groszek

śmietana 18%

ziemniaki z wody

kompot wieloowocowy

298

-

-

-

50

-

1,7,9

Podwieczorek

Ciasteczka owsiane z bakaliami (wyrób własny)

ciastka owsiane

sok jabłkowy

98

44

1,7

1048

Śniadanie

Bułka z twarożkiem i warzywami

bułka grahamka

twarożek wiejski

ogórek, rzodkiewka

masło

herbata owocowa

kakao

145

-

-

-

-

115

1,7,3

II Śniadanie

Taca owoców i warzyw

woda z cytryną i miętą

80

5

Zupa

Zupa koperkowa na wywarze mięsno - warzywnym z ryżem

wywar mięsno - warzywny (mięso drobiowe, marchewka, pietruszka, seler, por)

koperek

ryż

210




-

-

9,7

Danie główne

Pieczeń rzymska (wyrób własny) w delikatnym sosie chrzanowym

mięso mielone drobiowo - cielęce

ziemniaki

marchewka, pietruszka, chrzan

sałatka z buraczków

śmietana 12%

kompot wieloowocowy

290

-

-

-

-

40

-

1,7,9

Podwieczorek

Budyń z owocami (wyrób własny)

budyń, owoce

sok owocowy

163

45


1,3,7

1093

Śniadanie

Kanapka z wędliną drobiową, pomidorem i szczypiorkiem

wędlina drobiowa

chleb razowy

masło

szczypiorek

pomidor

herbata malinowa


159

-

-

-

-

5

1,7

II Śniadanie

Taca owoców i warzyw

woda z miętą i pomarańczą

80

5

Zupa

Zupa pomidorowa z drobnym makaronem

wywar mięsno - warzywny (porcja drobiowa, włoszczyzna)

przecier pomidorowy 20%

śmietana 12%

makaron drobne kuleczki


230

-

-

-

1,9,7

Danie główne

Ryż z musem truskawkowym

ryż

mleko 2%

truskawki

jogurt naturalny

kompot owocowy



267

-

-

-

40



1,9,7

Podwieczorek

Kanapka na ciepło

chleb tostowy

ser żółty, szynka

herbata czarna z cytryną


210

-

5


1,7

1001

Śniadanie

Bułeczka z pastą z jajek ze szczypiorkiem

bułka pszenna

pasta jajeczna

masło

szczypiorek

kakao

herbata czarna z cytryną

196

-

-

-

107

5

1,3,7

II Śniadanie

Taca owoców i warzyw

woda mineralna

80

5

1,4,7

Zupa

Zupa jarzynowa z kaszą manną

wywar mięsno – warzywny, włoszczyzna

kasza manna

natka pietruszki, koperek

187

-

-

Danie główne

Ryba z pieca z ziemniaczkami i mizerią

ryba z pieca

ziemniaki

ogórek, śmietana 12%

kompot owocowy

238

-

-

45

-

Podwieczorek

Babeczki z kaszy manny z sosem malinowym

ryba z pieca

ziemniaki

ogórek, śmietana 12%

kompot owocowy

115

-

44

1,7

1013

Zdjęcia Naszej kuchni